klíma és erdő

Újdonságok a klímaválságban

Ebben a cikkben áttekintünk néhány friss klímaválsággal kapcsolatos hírt. Ide tartoznak a szennyezés árának megteremtésére irányuló erőfeszítések, az Egyesült Államok új lendülete az éghajlati válság kezelésére, valamint egy javaslat a nap elsötétítésének tanulmányozására.

 

Szén-dioxid-árképzés – A szennyezés árának meghatározása

 A szén-dioxid-árképzés olyan ötlet, amely az elmúlt héten támogatást nyert. A szén-dioxid-árazási programok megkövetelik, hogy a vállalkozások fizessenek a szennyezésért. Általában adót fizetnek, vagy „hiteleket” vásárolnak egy olyan csoporttól, amely eltávolítja a szennyezést.

A szén-dioxid-árképzés nem új keletű. De mivel az éghajlati válság fenyegetései egyre súlyosabbá váltak, az ötlettel korábban ellenző csoportok támogatni kezdték. Ebbe a csoportba tartoznak a nagy olajipari vállalatok, mint a Shell, a BP és az Exxon.

Az American Petroleum Institute (API) képviseli az olaj- és földgázipari vállalatokat. Régóta küzdött a szén-dioxid-árak ellen. Múlt csütörtökön a csoport bejelentette, hogy most támogatja az ötletet. Az API reméli, hogy a szén-dioxid-árképzés támogatásával elkerülheti az új szabályokat, amelyek más módon korlátozzák a fosszilis üzemanyag-vállalkozásokat.

A szén-dioxid-árképzés újabb lendületet kapott Kanadában. 2018-ban Justin Trudeau miniszterelnök kormánya nemzeti szén-dioxid-árképzési törvényt fogadott el. A törvény nem népszerű Kanadában, ahol pénzt keresnek a fosszilis tüzelőanyagokból. Több tartomány bíróság elé állította a nemzeti kormányt a törvény megszüntetése érdekében.

 

Az Egyesült Államok az éghajlati válságra is összpontosít

Az Egyesült Államokban új hangsúlyt kap az éghajlati válság. Donald Trump exelnök kivette az Egyesült Államokat egy fontos éghajlat-változási megállapodásból, amelyet Párizsi megállapodásnak neveznek.

Joe Biden elnök ismét csatlakozott ehhez a megállapodáshoz. Ez fontos lépés a klímaváltozás elleni küzdelemben. Ez azt mutatja, hogy az Egyesült Államok – a világ egyik legnagyobb szennyezője – komolyan veszi a problémát. Biden úr kabinetjében sokan határozott lépéseket ígértek az éghajlatválság ellen.

Pénteken Biden úr bejelentette, hogy kétnapos találkozót szervez a klímáról. A találkozó április 22-én, a Föld napján kezdődik. Biden úr meghívott 40 világvezetőt, köztük Oroszország és Kína vezetőit. A koronavírus miatt az ülést online fogják megrendezni.

A megbeszélés során Biden úr új amerikai célok bejelentését tervezi a szennyezés csökkentése érdekében. Várhatóan felhívja más országokat, hogy tegyenek hasonló erőfeszítéseket.

 

A tudósok a napfény elzárásának módjainak a vizsgálatát javasolják

Csütörtökön az Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Akadémiáinak (NAS) tudósai jelentést tettek közzé, miszerint az USA-nak legalább 100 millió dollárt kell költenie a Nap fényének tompításának módjainak tanulmányozására.

Ezt a fajta hatalmas változást a Föld alaprendszereiben geotechnikának hívják. A geomérnöki munka nagy kockázatokat rejt magában. A rendszer egyik részének megváltoztatása váratlan és veszélyes módon megváltoztathatja a többi részt.

A NAS nem állítja, hogy az USA-nak meg kellene próbálnia a Nap fényének tompítását, csak tanulmányozza az ötletet. Rámutatnak, hogy eddig az országok nem csökkentik elég gyorsan a szennyezést, hogy lassítsák az éghajlatváltozást. A csoport szerint ezeknek az ötleteknek a mostani tanulmányozásával a világ jobban felkészülhet, ha a jövőben szükség lenne rájuk.