villanymotor elem

Eszközöket az eszköz által – a lenyűgöző villanymotor

Bizonyos dolgok, amik régen még elképzelhetetlenek voltak, ma már magától értetődőnek számítanak a modern ember számára. Sokszor nem is veszünk tudomást olyan dolgokról, különböző találmányokról, amelyek jelentősen megkönnyítik a mindennapjainkat.

Időt és pénzt spórolunk meg általuk, de valójában nem is ismerjük azokat, vagy csak nem veszünk tudomást róluk. Az egyik ilyen találmány a villanymotor. Sok területen használjuk, és a mostanában elterjedőben lévő elektromos autók is ide tartoznak, de például az elektromos körfűrész, a fúrógép, a különböző fémforgácsoló és asztalos gépek – mind a villanymotor az, ami őket működteti. Az a helyet, hogy addig új számunkra valami, amíg egy még újabb meg nem jelenik utána. Ezt még tetőzi az is, ha azt az említett újabb eszközt már az előző segítségével is állítjuk elő.

A villanymotor ugyanis egy ilyen eszköz, amit újabb eszközök létrehozására vagy működtetésére alkotott az ember. A természetben rejlő fantasztikus erők és kölcsönhatások felhasználására jó példa, amikor a mágneses erőt megfelelő módon az ember a szolgálatába állította a villanymotorok alkalmazásával. Különböző technikai megoldások segítségével két elektromos mező kölcsönhatásba lendül, ezzel meghajtva ezt a csodálatos szerkezetet, és végül mechanikus energiát, mozgást érünk el általa. A villanymotorra tekintve az avatatlan szemlélő nem is gondolja, hogy miféle csoda megy végbe a szemei előtt.